воскресенье, 14 января 2018 г.

ОХРОНА ПРАЦІ. РОЗРОБКА ЗАХОДІВ ЩОДО ПОЛІПШЕННЯ УМОВ ПРАЦІ НА РОБОЧИХ МІСЦЯХ ДІЛЬНИЦЬ ПРОЕКТУЄМОГО ЦЕХУ

http://www.ce-studbaza.ru/werk.php?id=9182

6 ОХРОНА ПРАЦІ. РОЗРОБКА ЗАХОДІВ ЩОДО ПОЛІПШЕННЯ УМОВ ПРАЦІ НА РОБОЧИХ МІСЦЯХ ДІЛЬНИЦЬ ПРОЕКТУЄМОГО ЦЕХУ

6.1 Охорона праці в Україні

Принципом державної політики в області охорони праці в цей час є пріоритет життя й здоров я працюючих стосовно результатів виробничої діяльності підприємств, установ і організацій.
Національним Законодавством України рішення проблем охорони праці віднесено до першочергових завдань держави, тому що мова йде про забезпечення конституційних прав громадян на безпечні й нешкідливі умови праці, на збереження їхнього життя й здоров я під час роботи на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності[ 19 ].
Для виконання вимог Конституції України, прийнятої на П ятої Сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року ( містить 15 розділів у які викладена 161 стаття) із цих питань створена відповідна нормативно - правова база, що постійно розвивається й удосконалюється[ 20 ].
Процес кардинальних змін нормативно - правової бази України з питань охорони праці бере свій початок 14 жовтня 1992 року, коли Верховною Радою України був прийнятий спеціальний Закон України Про охорону праці [ 19 ].
Цей Закон, з урахуванням змін і доповнень до нього, внесених Президентом України 21 листопада 2002 року, є основним документом, що встановлює на законодавчому рівні єдиний порядок організації охорони

праці в Україні, регулює відносини між роботодавцем і працівником, що
стосуються питань безпеки, гігієни праці й виробничого середовища, визначає границі участі й повноваження відповідних державних органів виконавчої влади в рішенні цих питань. Закон базується на досвіді організацій охорони праці, придбаному в попередні роки як в Україні, так і за її межами, а також ураховує деякою мірою основні положення відповідних конвенцій і рекомендації Міжнародної Організації Праці.

6.2 Вимоги до території підприємства, цеху й устрою виробничих будинків

Підприємство ВАТ «Павлоградский станкозавод» має клас шкідливості III – в міру безпечний. Розмір санітарної зони приймаємо відповідно до санітарної класифікації підприємства СН- 245- 71; для III класу - 300м [ 21 ].
При виборі дільниці для будівництва підприємства необхідно враховувати наступне: рельєф місцевості, де проектує цех (рівнинний), це скоротить витрати на земельні роботи; використання поблизу промислових підприємств, з якими можливе кооперування постачання електроенергією, теплом, газом, парою й водою, це значно знизить витрати на будівництво.
Виробничі будівлі групують із урахуванням спільності санітарних і протипожежних вимог. Розрив між будівлями повинен бути не менш найбільший висоти до карниза протилежних будівель. Між окремими корпусами будівель з напівзакритим двором розрив повинен бути не менш 15м, а при відсутності шкідливих виділень у простір - 12м. У замкнутих дворах роблять наскрізні проїзди шириною не менш 4,5м. Розрив між будівлями, у яких розташовані особливо гучні виробництва з рівнем шуму більше 80 дБ, і з єднання повинні бути не менше 100м.

Метеорологічні умови місцевості, де розташований проектуємий цех:
Середня температура повітря:
- у холодну пору року, t=-10 ºС;
- у жарка пора року, t= 20 ºС;
Максимальна температура повітря:
- у холодну пору року, t=-27 ºС ;
- у жарка пора року, t= 35 ºС;
Середня вологість повітря - 60%;
Глибина промерзання ґрунту -40 50см.
Роза вітрів для даної місцевості представлена на малюнку 6.1.


Рисунок 6.1- «Роза вітрів» м. Павлограда.

6.3 Аналіз небезпечних і шкідливих виробничих факторів

Виконання металообробних, складальних і інших робіт на підприємстві, при неправильній організації виробництва й праці, приводить до появи небезпечних і шкідливих факторів, які можуть викликати нещасні випадки, отруєння й небезпечні замінорювання. При виконанні робіт у виробничих приміщеннях системи опалення, вентиляції й кондиціювання повітря повинні забезпечувати певний мікроклімат, тобто припустиму температуру, відносну вологість повітря й швидкість його руху. Потенційно небезпечні й шкідливі фактори зведені в таблицю 6.1.
При виготовленні різцетримача на ділянці механічного цеху №9 безпосередньо на робочих місцях передбачають такі фактори як:
- на токарських операціях:
- виділення парів МОР;
- недостатнє штучне освітлення;
- запиленність;
- велике нагромадження стружки;
- шум;
- на фрезерних операціях:
- виділення парів МОР;
- шум;
- запиленність;
- велика кількість часток, що розлітаються, стружки;
- на шліфувальних операціях:
- виліт іскор з-під абразивного кола;
- запиленність абразивним пилом;
- шум;
- недостатнє штучне освітлення. [ 23 ]
Таблиця 6.1- Карта умов праці для робочих місць дільниці цеху ( категорія тяжкості робіт - ІІб)
Санітарно- гігієнічні фактори Позначення Одиниця виміру
Значення факторів

Номативні
(оптимальні) Фактичні по верстаті мод. СТП- 200ТР
1 2 3 4 5
Мікроклімат:
Холодний/ теплий періоди року:
- температура;
- відносна
вологість повітря;
- швидкість руху
повітря.


T

W

V


0C

%

м/c


17...19/20...22

40...60/40...60

до 0,2/ до 0,3


16/24

55/60

0,2/0,3
Освітлення:
-природне;
- штучне.
е
Е
%
лк
1,5
150
1,0
100

Шум
L
дБА
75

80

Вібрація:
- віброшвидкість;
- віброприскорення.
a0
ν0
дб
дБ
33
75
33
75


Продовження таблиці 6.1
1 2 3 4 5
Шкідливі речовини:
- пил:
- оксиди заліза;
- сталі і їхньої суміші ;
- оксиди кремнію ;
-гази:
-оксид вуглецю;
- диоксид вуглецю;
- оксид азоту;
- озон;
- пари:
- мінеральних масел;
- луг;
- кислот.

q1
q2
q3

q4
q5
q6
q7

q8
q9
q10


мг/м3
мг/м3
мг/м3

мг/м3
%
мг/м3
мг/м3

мг/м3
мг/м3
мг/м3

6,0
6,0
2,0

2,0
9000
2,0
0,1

5,0
0,5
1,0

10,0
9,0
4,0

30
8000
4,0
0,05

6,0
1,0
4,0
Теплове випромінювання Q Вт/м2 100,0 80,0

6.4 Заходи щодо поліпшення умов праці

Для поліпшення умов праці верстатників безпосередньо на робочих місцях необхідно ввести наступні заходи:
- організувати збирання стружки;
- установити додаткову систему очищення повітря для зменшення запиленності;
- установити додаткові світильники загального й місцевого освітлення;
- установити звукоізолюючі огородження у вигляді звуконепроводячих перегородок;
- застосувати додаткові витяжні й вентиляційні системи для зниження концентрації парів МОР у повітрі;
- установити захисний щиток [ 25 ].

6.5 Засоби індивідуального захисту

У виробничих умовах не завжди вдається усунути всі шкідливі фактори, що діють на робочих місцях на верстатників, шляхом застосування засобів індивідуального захисту, які повинні відповідати ГОСТ 12.4.034- 77.
Захист тіла людини забезпечується застосуванням спецодягу, спецвзуття, головних уборів і рукавиць. Органи зору захищаються окулярами. Органи дихання захищаються фільтруючими й ізолюючими приладами.
До фільтруючих засобів захисту ставляться респіратори й протигази. Респіратори складаються з напівмаски (маски) і фільтра, що періодично заміняється.
Респіратор «Пелюсток 5» захищає від високодисперсних аерозолів (діаметр часток не більше 2 напівтемних), респіратор «Астра-2» захищає від високодисперсного пилу при концентрації перевищуючих ПДК в 200 разів, респіратор «Ф-62Ш» захищає від пилу з діаметром часток більше 2 мкм. Вибір того або іншого засобу захисту органів подиху виробляється за ГОСТ 12.4.034- 78 залежно від виду шкідливих речовин, їхньої концентрації й коефіцієнта захисту [ 25 ].
Захист шкіри, шиї й рук при роботі з різними їдкими речовинами здійснюється застосуванням захисних мазів і паст, які наносяться на шкіру перед початком роботи, а по закінченню роботи легко змиваються.

6.6 Пожежна безпека

6.6.1 Характеристика виробництва по пожежній небезпеці
По пожежній небезпеці й вибухонебезпечності механічний цех ВАТ «Павлоградский станкозавод» відноситься до категорії Д, до цієї категорії ставляться виробництва, у яких використовуються негорючі речовини й матеріали в холодному стані.
Причинами виникнення пожеж у цеху можуть бути:
- самозаймання промасленого ганчір’я й інших легкозаймистих матеріалів;
- несправність обладнання;
- самозапалювання ізоляції проводки при короткому замиканні;
- недотримання графіка планового ремонту обладнання, його зношування й корозія;
- зовнішні джерела загоряння;
- недотримання правил пожежної безпеки.
Причиною пожежі може так само стати недотримання правил і норм зберігання масел, змащення й інших паливно- мастильних матеріалів, що зберігаються в металевих цистернах безпосередньо в цеху.[24]

6.6.2 Пожежна профілактика

При проектуванні цеху повинні бути забезпечені умови пожежної безпеки. Важливе значення для пожежної безпеки має правильний устрій внутрішньозаводських доріг, які повинні забезпечити безперешкодний зручний проїзд пожежних автомобілів до будь-якого будинку. Одна зі сторін підприємства повинна примикати до дороги загального користування або сполучатися з нею проїздами.
Для зниження пожежної небезпеки необхідно дотримувати правил зберігання паливномастильних матеріалів, для недопущення короткого замикання необхідно проводити профілактичний і поточний ремонти електроустановок і вентиляційних систем.
Зонування території полягає в групуванні при генеральному плануванні підприємств в окремі комплекси об єктів, споріднених по функціональному призначенню й ознаці пожежної небезпеки.
Для таких комплексів на промисловій дільниці відводять окремі дільниці. При цьому спорудження з підвищеною пожежною небезпекою розташовуються з підвітренної сторони.
Механічний цех підприємства має блисковозахист у вигляді блискавковідводів, установлених із зовнішньої сторони й розташованих по кутах цеху.
Пожежний зв язок і сигналізація (ВНСК -13- 69) призначені для швидкої й точної передачі повідомлення про пожежу й місце його виникнення, приведення в дію засобів вогнетушення, централізованого керування пожежними підрозділами [24].

6.6.3 Засоби й способи гасіння пожежі

Для гасіння пожеж на дільниці проекуємого цеху є наступні засоби: внутрішні пожежні крани, вогнегасники вуглекислотні ВВ- 2 (2 штуки), вогнегасники порошкові ВП- 1 (4 штуки), пожежні рукави (3 штуки) і куточок пожежної безпеки (пісок, цебро, пофарбованої в червоний колір, сокири, ручні вогнегасники й так далі). Ці куточки розміщаються на видному й доступному місці.
У випадку виникнення пожежі гасіння виконується міжвідомчою професійною пожежною охороною.
Відповідальність за дотримання необхідного протипожежного режиму й своєчасне виконання протипожежних заходів покладено на головного технолога цеху.
6.7 Технічна естетика й ергономіка

Виробнича естетика призвала внести художній початок у трудові процеси. Досягається це колірним оформленням, інтер єрами. Основні ознаки викладені в санітарних нормах СН- 181- 90.
При організації робочих місць у виробничих цехах перше місце повинне бути відведене розміщенню технологічного устаткування, виділенню й організації раціональних вантажопотоків. При розміщенні встаткування майже завжди можна враховувати елементи виробничої естетики, не збільшуючи площ дільниць й не порушуючи виробничого процесу.
У механічному цеху №9 устаткування, зайняте виготовленням продукції, має приємний зелений колір, по всьому цеху розвішені попереджуючі й заборонні знаки.
Освітлення й колірне оформлення виробничих приміщень при правильному їхньому рішенні й вдалому сполученні впливає на підвищення продуктивності праці й зниження виробничого травматизму.
Основною ознакою ергономіки є єдність трьох аспектів дослідження й проектування: підвищення ефективності діяльності й відповідно функціонування системи людина- машина, охорони здоров я й розвитку працюючих.

6.8 Охорона навколишнього середовища

Однією з необхідних умов здорової й високопродуктивної праці є забезпечення чистоти повітря й нормальних метеорологічних умов у робочій зоні приміщень, тобто просторі висотою до 2 метрів над рівнем підлоги або площадки, де перебувають робочі місця. Усунення впливу таких шкідливих виробничих факторів, як гази і пар, пилу, надлишкової теплоти й вологи, і створення здорового повітряного середовища, є важливим народногосподарським завданням, що повинно здійснюватися комплексно, одночасно з рішенням основних питань виробництва.
Необхідний стан повітря робочої зони може бути забезпечене виконання певних заходів, до основного з яких відносяться:
1) механізація й автоматизація виробничих процесів, дистанційне керування ними; застосування технологічних процесів і встаткування шкідливих речовин, що виключають утворення, або вилучення їх з робочих зон;
2) велике значення для оздоровлення повітряного середовища має надійна герметизація устаткування, у якому перебувають шкідливі речовини, зокрема, нагрівальних печей, газопроводів, насосів, компресорів, конвеєрів;
3) захист від джерел теплових випромінювань. Це важливо для зниження температури повітря в приміщенні й тепловому опроміненні працюючих;
4) устрій вентиляції й опалення, має велике значення для оздоровлення повітряного середовища у виробничих приміщеннях;
5) застосування засобів індивідуального захисту.

6.9 Ефективність запропонованих заходів щодо охорони праці

Впровадження запропонованих заходів дозволяє знизити травматизм, підвищити продуктивність праці, знизити відсоток браку, поліпшити умови праці виробничих робітників, зменшити кількість викидів шкідливих речовин в атмосферу, виключити потраплення в приточні води промислових забруднених забруднень, ліквідувати 35 40% викидів твердих часток пилу в атмосферу за рахунок впровадження системи пиловловлення, ощадливо використовувати територію підприємства й значно поліпшити екологічну ситуацію за рахунок озеленення території.
6.1 Індивідуальне завдання

Завдання 6.10.1
При проведенні ремонтних робот в приміщенні лабораторії обсягом 163,2 (8,0х6,0х3,4) може по необережності, з посуду для зберігання, вилитися ацетон, який використовується як розчинник. Температура в приміщенні 20 С. Підрахувати яка щільність ацетону може утворити в приміщенні лабораторії вибухонебезпечну концентрацію й за який час.
Рішення.
Розглянемо прийняту ситуацію, коли в результаті відхилення електроенергії витяжна вентиляція не працює. Кількість парів ацетону m яке може створити вибухонебезпечну ситуацію (при досягненні певної консистенції) при нижній концентраційній границі загоряння
таблиця 8.7[21]
,
.
- вільний обсяг приміщення, .
, де
- частина приміщення (по орієнтовних розрахунках =0,7), тобто
або , де
V- обсяг пар ацетону, ,
p- площа пар ацетону (таблиця 8.4)[21].
Таким чином, час Т випару ацетону при його розлитті в кількості необхідного для створення вибухонебезпечної суміші складе
,
, де
W- інтенсивність випару, ,
F- площа випробування,
(приймаємо площу приміщення F=ДВ=8х6=48м) .
Завдання 6.10.2
Підібрати тип вентилятора й електродвигуна за таким даними: необхідна продуктивність вентилятора L=5400 повний тиск Н=180мПа.
Рішення.
За графіком вибираємо вентилятор типу В4- 70№5, КПД вентилятора =0,6. установлена потужність електродвигуна вентилятора визначаємо по формулі:
,
де - продуктивність вентилятора, ;
Н-Н- повний тиск вентилятора. Па;
До-К- коефіцієнт запасу;
- КПД вентилятора;
- КПД пасової передачі;
(для плоских пазів 0,85 0,9; для кубістських 0,9 0,95)

Відповідно до таблиці для вентилятора В4- 70№4 підбираємо електродвигун типу АТ2- 21- 6 ( ).

Комментариев нет: