воскресенье, 14 января 2018 г.

Комплекс числового програмного керування

http://www.ce-studbaza.ru/werk.php?id=9178

Комплекс числового програмного керування

Підготовка виробництва для верстатів зі ЧПК охоплює різні заводські служби. Тільки спільний розгляд усього комплексу питань, пов язаного із застосуванням верстатів зі ЧПК, забезпечує їхню раціональну експлуатацію. Креслення деталі одночасно надходить у систему підготовки програм і систему технологічної підготовки, що забезпечує відділ підготовки програм даними про технологічний процес обробки деталі, режимах різання. На підставі отриманих даних створюється програма, що надходить у систему ЧПК. Система ЧПК переробляє отриману інформацію й видає команди робочим органам верстата. Верстат попередньо набудовують наладчики, які встановлюють інструменти й пристосування відповідно до документації, розробленої в системі технологічної підготовки.

Даний комплекс ЧПК може видозмінюватися залежно від виду програмоносія, способів кодування інформації й передачі її в систему ЧПК.

Комплекс ЧПК з управлінням від перфострічки

Комплекс складається із систем підготовки програм і ЧПК й верстата, що реалізує програму. Система підготовки програм може бути ручний і автоматизованої. У цей час автоматизована підготовка програм одержала найбільше поширення.

Програми контролюються за допомогою автоматичних пристроїв або візуальну при перегляді перфострічки. Геометричну інформацію на перфострічці заносять у вигляді координат опорних крапок, а заданий контур між цими крапками аппроксиммируется інтерполятором. Інтерполятор декодує геометричну інформацію перфострічки у форму, зручну для обробки системою керування верстата, тобто перетворює її в певну послідовність розподілених у часі й по координатних осях імпульсів, кожний з яких викликає елементарне переміщення робочих органів верстата.

Комплекс ЧПК з управлінням від перфострічки найпоширеніший і може застосовуватися з будь-яким верстатом. Цьому сприяють достоїнства перфострічки: дешевина програмоносія й простота зберігання, малий обсяг перфострічки, тому що її довжина залежить не від часу обробки деталі на верстаті, а від складності деталі, числа опорних крапок і так далі. Програма, записана на перфострічці, може містити необмежене число технологічних команд. Система керування від перфострічки дозволяє вводити корекції на довжину інструмента, положення інструмента й так далі, що дуже важливо для високоавтоматизованих верстатів.

Інформація на перфострічку наноситься перфострічками, а зчитування інформації може здійснюватися різними способами. При електричному способі зчитування контактні щітки при наявності отвору в перфострічці вступають у контакт із барабаном і видають сигнал у схему автоматично. Метод забезпечує досить висока швидкодія, але має низьку надійність із- за можливості забруднення щіток.

В електромеханічних системах зчитування перфострічки обмацується кульками, що підтискаються до неї пружинами й штифтами. При наявності пробивання замикаються відповідні контакти, передається команда в схему автоматики верстата й видається сигнал великої величини. Спосіб має швидкодія мале й низька надійність.

У фотоелектричних системах зчитування при наявності пробивання від лампи через лінзу спрацює фотоелемент і видасть команду в систему автоматично. Такі системи мають висока швидкодії до 1000 знаків/з, високу надійність. Недоліки способу: малий сигнал і мале перешкодозахищеність.

Комплекс ЧПК з керуванням від магнітної стрічки

Комплекс застосовується для ряду верстатів з низьким ступенем автоматизації, призначених для контурної обробки й не потребуючої додаткової інформації крім інформації про рух інструмента. Магнітна стрічка містить декодовану інформацію, тому система ЧПК в такому комплексі досить проста, надійна й дешева. Трохи ускладнена система підготовки програм у порівнянні з комплексом ЧПК від перфострічки, тому що вона включає пристрій запису на магнітну стрічку й інтерполятор.

Достоїнства комплексу керування від магнітної стрічки - простота, надійність і дешевина системи ЧПК. Недоліки:

1) дорогою програмоносій;

2) велика витрата програмоносій;

3) громіздкість апаратури запису;

4) відсутність можливості введення корекції й візуального контролю програми.

Зазначені недоліки обмежують можливості застосування даного комплексу.

Магнітна стрічка має ширину 35,4мм із записом на дев яти доріжках. Як правило, шість доріжок використовують для інформації про прямі й зворотні переміщення по осях x, y, z і тільки три доріжки виділяють для технологічної інформації.

Комплекс ЧПК з керуванням ЕОМ

Комплекс ЧПК з керуванням ЕОМ - призначений для керування групою верстатів зі ЧПК безпосередньо від ЕОМ без запису програми на перфострічку. У такому комплексі ЧПК програма обробки у вигляді електричних сигналів передається до систем ЧПК спрощеного типу, які у свою чергу мають пульт зв язку з ЕОМ. По такому каналі зв язку з пам яті ЕОМ вибирається потрібна програма й у неї вводяться різні корекції.

Комментариев нет: