суббота, 13 января 2018 г.

Основні поняття про верстати із програмним управлінням

http://www.ce-studbaza.ru/werk.php?id=9175

Основні поняття про верстати із програмним управлінням

Програма керування верстатом - послідовність команд, що забезпечує задане функціонування робочих органів верстата. При ручному керуванні верстатом необхідну послідовність команд задає робітник, що, попередньо вивчивши креслення й технічну документацію, становить програму робіт, обробляє деталь, вимірює, порівнює неї із кресленням і усуває неточності.

При автоматичному керуванні верстатом необхідна послідовність команд задається програмоносієм.

Програмоносій може бути виготовлений у вигляді матеріального аналога оброблюваної деталі. По командах від такого програмоносія працюють автомати, напівавтомати, копіювальні верстати. При зхві об єкта виробництва необхідно виготовити нові кулачки, копіри й т.д.

У верстатах із програмним керуванням застосовують програмоносії у вигляді перфокарт, перфострічок, магнітних стрічок, що містять інформацію в алфавитно - цифровому коді. Такі програмо носії дозволяють автоматизувати процес підготовки програм і знижувати трудомісткість виготовлення програмоносія.

Під верстатами із програмним керуванням мають на увазі верстати, керовані системами, що задають програму робіт в алфавитно - цифровому коді.

На програмоносії може бути встановлена геометрична й технологічна інформація. Технологічна інформація містить дані про послідовність уведення в роботу різних інструментів, зміна режимів різання, включенні охолодної рідини.

Геометрична інформація характеризує форму, розміри елементів деталі й інструмента і їхнє взаємне положення в просторі.

По виду управління верстати із програмним управлінням поділяють на верстати із системами циклового програмного керування й верстати із системами числового програмного керування. В окрему групу виділяють верстати із цифровою індикацією й преднабором координат. У верстатах із цикловим програмним керуванням у програмоносій уводять тільки технологічну інформацію, а розмірне настроювання забезпечується на верстаті упорами. У верстатах із ЧПК керування здійснюється від програмоносія, на який у закодованому виді занесена й технологічна й розмірна інформація.

У верстатах із цифровою індикацією й преднабором координат є електронний пристрій, якому задаються координати потрібних крапок і хрестовий стіл уводиться в необхідну позицію. У хрестового стола є датчик зворотного зв язку, на пульті висвічується кожне миттєве положення стола.

У цих верстатах можна застосовувати що- або одне: або преднабор координат, або цифрову координацію.