воскресенье, 14 января 2018 г.

Розвиток верстатів із програмним управлінням

http://www.ce-studbaza.ru/werk.php?id=9176

Розвиток верстатів із програмним управлінням

Ідея цифрування програми роботи який - або машини у формі пробивань на перфокартах. Перфострічках або на інших носіях програми використовується давно: в ткацькому верстаті, у складальній машині - монотипі. Всі ці машини працювали за принципом : є отвір - є дію. Ні отвору - дія не відбувається; причому дії були гранично прості й не залежали від складності програми. У верстатобудуванні програмне керування стало застосовуватися значно пізніше через складність процесів металообробки.
Рішення цього завдання стало можливим, коли машинобудування, електротехніка, обчислювальна техніка досягли певного рівня розвитку.
Перше покоління верстатів із ЧПК в нашій країні було створено на базі верстатів, що випускаються серійно. Від базових моделей верстата із програмним управлінням відрізняються тільки автоматизацією привода подач - установлювалися крокові електрогідравлічні або гідравлічні приводи, безлюфтові редуктори, кулькові гвинтові пари. Система ЧПК, виконана на електронних лампах, здійснювала тільки обробку заданих розмірів з необхідною регульованою подачею.
Для верстатів зі ЧПК другого покоління характерне застосування систем керування, виконаних на напівпровідникових приладах. Такі системи могли застосовувати в автоматичному циклі не тільки подачі, але й частоту обертання шпинделя, включати технологічні команди на автоматичну зхву інструмента, подачі охолодної рідини, затискач деталі. Тому що подібні системи мали високу вартість, то застосування їх на універсальних верстатах з малим ступенем автоматизації виявилося нерентабельним. Були створені нові моделі верстатів, що мають пристрої автоматичної зхви інструмента. Автоматичної коробки швидкостей.
Третій етап розвитку верстатів зі ЧПК характеризується появою багатоопераційних верстатів. Для цього етапу характерний високий рівень автоматизації, ускладнення конструкцій, розширення технологічних можливостей верстатів

Комментариев нет: